Ο Τσούτσουρας του Χθές
Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Ο Τσούτσουρας είναι μια περιοχή που κρύβει ενέργεια και ακόμη ζει με την έντονη παρουσία των μύθων και των λαϊκών διηγήσεων, των παραμυθιών για δράκους, θεριά, με αφηγήσεις για λαθρανασκαφές του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονες φανταστικές διηγήσεις και παραδοξολογίες. Στην αρχαία Ίνατο, για πολλούς αιώνες, στο σπήλαιο που βρίσκεται στη περιοχή, λατρευόταν η Ειλειθυία, η θεά του τοκετού. Στο σπήλαιο, που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, έχουν βρεθεί πολλά λατρευτικά αφιερώματα των πιστών στη θεά, όπως χάλκινα και πήλινα ειδώλια ανδρών, εγκύων γυναικών και ερωτικών συμπλεγμάτων, κοσμήματα, πήλινοι διπλοί πέλεκις, πήλινα ομοιώματα πλοίων, καθώς και αιγυπτιακά ειδώλια από φαγεντιανή. Ειδικά τα τελευταία μαρτυρούν την ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, το άγνωστο αυτό σπήλαιο ήρθε στο προσκήνιο, κάνοντας το Τσούτσουρα γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο σπήλαιο, αλλά και σε όλη την περιοχή, βρέθηκαν αντικείμενα απίστευτης τεχνολογικής εξέλιξης από τους Μινωίτες, τα οποία πήρε ο Αμερικανικός στρατός με πλήρη μυστικότητα για να εμπλουτίσει την τεχνογνωσία του. Όσο αληθείς κι αν είναι αυτές οι θεωρίες, γεγονός είναι ότι η περιοχή πράγματι εκπέμπει μια ιδιαίτερη μοναδική ατμόσφαιρα.
Δυτικά του Τσούτσουρα φαίνονται δύο παράλληλες βουνοκορφές, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν Δία και Ήρα, καθώς τους θυμίζουν δύο ξαπλωμένα κορμιά. Από εκεί ξεκινούν τα Αστερούσια Όρη, που αγκαλιάζουν από νότια την εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο βασιλιάς Αστερίωνας ανέθρεψε σε αυτά τα βουνά τους γιους του Δία, Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, οι οποίοι στη συνέχεια βασίλεψαν στην Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια, αντίστοιχα, οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Δυτικά του λιμανιού, στον Πέρα Τσούτσουρο, υπάρχει η περιοχή Κέρκελος (ή πατούσα του Δία), όπου έδεναν οι αρχαίοι Ίνατες τα πλοία τους. Εκεί έχουν εντοπιστεί ίχνη της αρχαίας Ινάτου, μέσα και έξω από το νερό. Ακριβώς νότια του Κέρκελου, η ακτή είναι γεμάτη πανέμορφες σπηλιές και μοναδικούς καρστικούς σχηματισμούς. Μάλιστα σε μια από αυτές, τη Δρακοσπηλιά, λέγεται ότι οι κάτοικοι είχαν βρει ένα σκελετό δράκου, τον οποίο έκαψαν για να κάνουν χώρο και να σκάψουν για αρχαία. Η ιστορία φαίνεται φανταστική, αλλά οι πολλές μαρτυρίες των κατοίκων που τον είχαν δει (και ζουν ακόμη) έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες. Στα ανατολικά, δίπλα στην παραλία, έχει ανασκαφεί ένας μινωικός οικισμός, το Αλιόρι.
Πηγή: https://www.apopsilive.gr/tourismos/o-panemorfos-tsoutsouras-opos-den-ton-echete-xanadei-binteo

ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ - ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Υπάρχουν πολλοί τόποι δύναμης στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι το σημερινό παραθαλάσσιο χωριό Τσούτσουρος το οποίο βρίσκεται στην Νότια Κρήτη στα Αστερούσια όρη στον νομό Ηρακλείου. Εκεί που τα σκαλισμένα βουνά δείχνουν να σμίγουν οι κεφαλές του Διός και της Ήρας. Τσούτσουρος σημαίνει "Ψίθυρος" στην Κρητική Διάλεκτο. Γιατί όμως φέρει αυτό το όνομα; Οι παλαιοί άνθρωποι που κατοίκησαν τον τόπο αυτό μπορούσαν να αντιληφθούν έναν ήχο που έμοιαζε με ψιθύρισμα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο φυσικό φαινόμενο που έχει να κάνει με το μικροκλίμα της περιοχής, για το θρόισμα των φύλλων των δέντρων, για τα ρεύματα αέρος που ενισχύουν αυτόν τον προσδιορισμό, αλλά και για τις ενέργειες που βγαίνουν απ΄την Γαία. Ο Τσούτσουρος είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Ένας τόπος δύναμης.
Η Νότια πλευρά της Κρήτης βρίσκεται πάνω στο ρήγμα της Ευρασιατικής πλάκας και αυτό από μόνο του δηλώνει τεράστιες εκκλήσεις ενέργειας με πολλές μορφές όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, συμπύκνωση ηλεκτρονίων, φαινομένων όπως αυτό του ακιδισμού κλπ. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται αντιληπτά στην περιοχή πολλά φαινόμενα τα οποία σε άλλους καιρούς που η επιστήμη δεν είχε εξελιχθεί φάνταζαν ως απόκοσμα και μεταφυσικά. Όμως πέρα από τα φυσικά φαινόμενα στην περιοχή υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου που έχει να κάνει με λαϊκές δοξασίες οι οποίες χτίστηκαν πάνω σε μία παράδοση αιώνων αλλά και χιλιετηρίδων και συνδέεται με την ιστορία του τόπου αλλά και πολλά μη εξηγήσιμα φαινόμενα τα οποία πλειάδα ερευνητών παγκοσμίου φήμης προσπάθησαν να ερμηνεύσουν πάντα σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις και ιδεοληψίες και πολλές φορές προστέθηκαν στις αλήθειες πολλές φήμες και μυθοπλασίες με στόχο να απομακρύνουν τους σοβαρούς ερευνητές από την περιοχή....Περισσότερα

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ Ή ΙΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η NASA
Ο Τσούτσουρας ή Τσούτσουρος (από το ενετικό Zuzzuro) βρίσκεται 63 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, στην έξοδο των επιβλητικών φαραγγιών του Μίντρη και του Τσούτσουρα.Είναι κτισμένος στην τοποθεσία που ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Ίνατος.
Είναι περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,η οποία εκτείνεται από το παραθαλάσσιο χωριό Τσούτσουρος (΄Ινατος στην αρχαιότητα) και φθάνει μέχρι τα βορειοδυτικά αυτού στα Αστερούσια όρη....Περισσότερα
Σπήλαιο Ειλειθυίας στον Τσούτσουρα
Το Σπήλαιο της Ειλειθυίας σχηματίζεται πολύ κοντά στο σημείο που ο δρόμος από το Ηράκλειο συναντάει τον παραλιακό δρόμο του Τσούτσουρα, όπου υπήρχε η ισχυρή πόλη Ίνατος. Στην είσοδο του, η οποία είναι σφραγισμένη για λόγους ασφαλείας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, οδηγεί πολύ σύντομο μονοπάτι με σκαλάκια από το δρόμο. Το σπήλαιο ανήκε στην κατηγορία των βαράθρων, καθώς αρχικά υπήρχε μόνο ένα άνοιγμα στην οροφή του. Όμως, κάποια στιγμή φαίνεται ότι διανοίχτηκε η σημερινή είσοδος στη νότια μεριά του, κάνοντας την πρόσβαση πλέον εύκολη.
Το σπήλαιο της Ινατίας Ειλειθυίας θεωρείται από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια της αρχαιότητας, από τα πρωτογεωμετρικά χρόνια ως και τα πρωτοχριστιανικά (5ος αιώνας). Εδώ λατρευόταν η Ειλείθυια, κόρη του Δία και της Ήρας, που ήταν η θεά του τοκετού, της γυναικείας γονιμότητας και προστάτιδα των γυναικών που κυοφορούσαν και των μωρών.
Στην Ειλείθυια αφιέρωναν αντικείμενα όσες γυναίκες δε μπορούσαν να συλλάβουν παιδί ή πριν γεννήσουν για να βγει το παιδί υγιές. Η θεά συνδέεται επίσης με οργιαστικές ιδιότητες και, κατά κάποιους, η λατρεία της είναι ο πρόγονος των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Μάλιστα τα αφιερώματα προέρχονται από την Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη φήμη του ιερού σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίστοιχα σπήλαια αφιερωμένα στην Ειλείθυια βρισκόταν και σε άλλα μέρη της Κρήτης, με γνωστότερο το Σπήλαιο της Αμνισού κοντά στο Ηράκλειο.
Όπως συνέβη στα περισσότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης, έτσι και στο σπήλαιο του Τσούτσουρα η επίσημη αρχαιολογική έρευνα ήρθε πολύ μετά τις λαθρανασκαφές, με αποτέλεσμα σπουδαία ευρήματα να έχουν χαθεί και να διατηρούνται ως θρύλοι στις μνήμες των ανθρώπων που τα είδαν. Ανάμεσα στα αφιερώματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του αρχαιολόγου Νικολάου Πλάτωνα βρίσκονται φαλλικά ομοιώματα (ομοιώματα ανδρικών μορίων), πήλινα ομοιώματα αγκαλιασμένων ζευγαριών, νομίσματα, ιερά σκεύη, κοσμήματα, πλακίδια, και άλλα. Τα περισσότερα από αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ - Σπήλαιο Ειλειθυίας στον Τσούτσουρα cretanbeaches.com
https://www.cretanbeaches.com/el/%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82/%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B8%CF%85%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%82